Beleid van cattery Soothing

Gezondheid

De gezondheid van onze katten en kittens staan voorop. De nestjes die hier geboren worden komen uit ouders, waarvan wij weten dat deze lijnen gezond zijn en getest op erfelijke aandoeningen waarvan bekend is dat deze bij de Brits Korthaar vaker kunnen voorkomen. 

De ouders zijn getest op Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM). HCM is een erfelijke hartaandoening waarbij de hartspier verdikt is. Het hart krijgt hierdoor moeite om het bloed rond te pompen en er kunnen bloedstolsels (trombose) ontstaan. 

Meer informatie over HCM klik hier.

Naast HCM worden de ouders ook getest op een andere erfelijke aandoening, namelijk Polycystic Kidney Disease (PKD). PKD is een aangeboren nierafwijking. Bij PKD ontstaan er cystes (holtes gevuld met vocht) in de nieren. Het gezonde nierweefsel komt in de verdrukking en de nierfunctie verminderd. Gelukkig is er de mogelijkheid om deze ziekte op te sporen in het DNA of via een echo. En zo kan PKD uitgesloten worden op jonge leeftijd. Dus nog voordat een poes haar eerste nestje krijgt. 

Als laatste worden de ouders nog getest op Feline immunodeficiëntievirus (FIV), een virus dat kattenaids veroorzaakt. En op Feline Leukemie Virus (FeLV). Beide virussen zijn onbehandelbaar. Het is dus zaak deze virussen te voorkomen. Dit wordt gedaan via een bloedtest. Meer informatie over FIV klik hier, en voor FeLV klik hier.

 

Naast alle testen en onderzoeken die gedaan worden om de gezondheid van onze dieren zo veel mogelijk te waarborgen, worden onze katten ook jaarlijks gevaccineerd en volledig nagekeken of zij verder ook in goede gezondheid verkeren. 

 


Kittens

Socialisatieproces

De kittens groeien op in de woonkamer. Ze wennen aan alle huishoudelijke geluiden en apparaten. Ook groeien ze hier op met een hond en wennen ze aan kinderen. Zelf vinden wij het heel belangrijk dat de gehele socialisatie goed verloopt en dat de kittens aan zo veel mogelijk dingen wennen. Zo wordt er ook extra aandacht besteedt bij het wennen aan: kammen, in de reismand + auto rijden, vreemde mensen/handen, lichamelijk onderzoek ect. De kittens blijven bij voorkeur de gehele socialisatie periode (16 weken) bij mama. Kittens leren eigenlijk alles van hun moeder en van elkaar. Bovendien wijst onderzoek uit, dat kittens die 14-16 weken bij hun moeder zijn geweest minder kans hebben op stress-gerelateerde klachten, zoals onzindelijkheid, blaasgruis, overgewicht en/of gedragsproblemen. Mocht je meer willen weten over het socialisatieproces of waarom de kittens het liefst pas met 16 weken het nest verlaten, neem dan contact met ons op. Of neem een kijkje op de site van Feline Welfare Foundation.

 

Vaccinatie en chippen

De kittens worden met 9 a 10 weken, en met 12 a 14 weken gevaccineerd tegen katten- en niesziekte. De kittens vertrekken dus volledig gevaccineerd naar hun nieuwe thuis. Mochten de kittens naar het buitenland vertrekken, dan is de rabiësvaccinatie ook verplicht. Ook krijgen de kittens tijdens de eerste vaccinatie een chip. Deze chip wordt geregistreerd op de cattery en bij verhuizen van het kitten is het belangrijk dat de nieuwe eigenaar zorgt dat deze registratie wordt aangepast. Als nieuwe eigenaar is het belangrijk om de chipregistratie zorgvuldig te doen en up-to-date te houden. Bij veranderingen van gegevens (bijv. verhuizen of nieuw telefoonnummer) is het noodzaak dit tijdig te wijzigen bij de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG). Klik hier voor de site van NDG.

 

Ontwormen en ontvlooien

Kittens worden ontwormd volgens het schema hieronder (leeftijd van het kitten):

  • 5 weken
  • 7 weken
  • 9 weken
  • 3 maand

Daarna is het de taak van de nieuwe eigenaar het kitten elke maand te ontwormen tot de leeftijd van een half jaar. Na de leeftijd van 6 maanden geldt de regel om 2-4x per jaar te ontwormen net als bij volwassen katten. 

Vlooien wil niemand! Dus zorgen wij voor een preventieve behandeling en zal het advies zijn aan de nieuwe eigenaar dit voort te zetten. 

 

Verliefd op een kitten van cattery Soothing en dan?

Je hebt je verdiept in de Brit en onze website aardig doorgekeken en gelezen. Je weet dat wij alleen in silver en golden shaded en shaded point fokken (met af en toe ook kans op tabby). En dat is nou net wat je zoekt. Je bent namelijke verliefd op die groene of blauwe ogen.. Je bent opzoek naar een kort- of langhaartje. Top! 

Dan willen we jou vragen om contact met ons op te nemen. Dit kan via de site bij contact. Wij zijn nieuwsgierig naar de mogelijk nieuwe eigenaren van onze kittens, dus schroom niet om iets over jezelf te vertellen en vragen te stellen. 

Wij hebben geen wachtlijst meer en ook geen interesse lijst. Dus op het moment dat er kittens beschikbaar zijn laten wij dit weten op de site. Wij kiezen de nieuwe eigenaren zelf. Vaak sturen wij geïnteresseerden een vragenlijst, met daarin vragen over hoe het mogelijke nieuwe huis van het kitten eruit gaat zien. Zijn er bijvoorbeeld al andere dieren, hoe is de gezinssamenstelling, is er een veilige mogelijkheid om naar buiten te gaan. Maar ook vragen over hoeveel kennis je al tot je beschikking hebt, bijvoorbeeld over de verzorging en kosten die bij het houden van een kat komen kijken. En waar wil je graag nog meer over weten. Wij gaan echt opzoek naar de beste match voor onze kittens. Welk kitten of kittens passen het beste bij jou en mogelijk andere familieleden en daarbij houden wij zeker rekening met de wensen die jij hebt. Je was immers opzoek naar een bepaalde kleur en misschien heb je nog wel meer voorkeuren. 

Mocht je oprecht geïnteresseerd zijn, nodigen wij je uit om bij ons thuis te komen kijken. Voelt het van beide kanten goed, dan is er de mogelijkheid het kitten te reserveren. Bij deze reservering wordt een aanbetaling gevraagd en krijg jij een leuk informatief boekje mee naar huis. Zo kan jij, als nieuwe eigenaar, je optimaal voorbereiden op de komst van het kitten. Wij zorgen voor een wekelijkse update en in overleg is het altijd mogelijk om nog een paar keer op kittenbezoek te komen. Het is natuurlijk altijd leuk om te zien hoe jouw kleintje groeit en verandert. Verder krijg je van ons veel informatie, maar staat vragen altijd vrij (graag zelfs!). Wij vinden het leuk om in contact te blijven, ook als het kitten ondertussen bij jou is gaan wonen. 

 

Ps.. Wel is afgevraagd wat een kat eigenlijk kost?

Het LICG heeft een schatting gemaakt wat het ongeveer allemaal kost om een kat te houden.